Veelgestelde vragen
Waarom is dit onderzoek belangrijk?
Met dit onderzoek help je mee met het in kaart brengen van omgevingsfactoren die van invloed zijn op onze gezondheid. Deze omgevingsfactoren zijn onder andere: waar we wonen en werken, wat we eten, in welke mate we worden blootgesteld aan luchtverontreiniging, welke sociale interacties en welke leefstijl we hebben. Deze factoren samen noemen we het exposoom. Om te begrijpen wat de impact van het exposoom op onze gezondheid is, zal de Exposoom Panelstudie van de UU gedetailleerde informatie over het exposoom meten en analyseren. Hiermee hopen we uiteindelijk gerichte adviezen te ontwikkelen zodat mensen langer gezond kunnen leven.
Hoe lang duurt het onderzoek?
De looptijd van de Exposoom Panelstudie is in totaal tien jaar. We vragen je nu om deel te nemen aan de eerste drie jaar van de studie.
Hoeveel tijd kost het onderzoek?
Het gebruik van de Expanseeker app kost je elke maand ongeveer een uur. De Expanseeker app geeft per activiteit aan hoe lang deze ongeveer duurt.
Tijdens de twee meetweken ben je in totaal ongeveer vier uur bezig (lezen van instructies en bevestigen apparaten 1 uur, Invullen activiteitendagboek in de app 4 x 15 min, verzamelen bloed en ontlastingsmonsters 30 min, sensoren opladen/meenemen 1 uur, terugsturen pakket 30 min).
In een later stadium vragen we je mee te doen aan challenges. Dit zijn vragenlijsten in de Expanseeker app en deze duren tussen de 5 en 30 minuten per challenge.
Ik heb nog wat vragen over de studie, hoe kan ik jullie bereiken?
Je kunt ons een e-mail sturen via panelstudie@uu.nl. Wil je liever gebeld worden? Geef dit dan aan in de e-mail en voeg je telefoonnummer toe, dan neemt een onderzoeksmedewerker contact met je op.
Ik ben van plan te gaan verhuizen, kan ik me toch aanmelden?
Ja, mensen die tussentijds verhuizen, zijn voor ons onderzoek juist interessant. Je kunt je nu aanmelden met je huidige adres. Als je gaat verhuizen, dan mag je je nieuwe adres doorgeven via panelstudie@uu.nl. Wij zetten de nieuwe gegevens vervolgens in het systeem.
Krijg ik een vergoeding voor mijn deelname aan de studie?
Voor deelname aan het onderzoek ontvang je geen financiële vergoeding. Een selecte groep mensen wordt uitgenodigd een activiteitenhorloge te dragen in het onderzoek. Deze mensen mogen dit activiteitenhorloge houden.
Ik heb een vraag niet goed ingevuld bij het aanmelden en krijg nu een e-mail dat ik niet mee kan doen. Kan ik me opnieuw aanmelden?
Ja, dat kan. Stuur een email naar panelstudie@uu.nl met je naam, adres en emailadres en vermeld dat je een vraag fout hebt ingevuld, dan zorgen wij dat je je opnieuw kan aanmelden.
Ik heb de basisvragenlijst niet helemaal afgemaakt, kan ik deze later afmaken?
Ja dat kan. Als deze na twee weken nog niet volledig is ingevuld, krijg je van ons een herinnering via de email.
Wat moet ik allemaal doen in de persoonlijke meetweken?
De basis van de twee meetweken bestaat uit het dragen van een siliconen armband, het nemen van een bloed- en ontlastingsmonster, en het dragen van een GPS-tracker. Een aantal mensen wordt geselecteerd voor het dragen van een fijnstofmeter en/of een activiteitenhorloge.
Moet ik verplicht meedoen aan de persoonlijke meetweken?
Nee, dat hoeft niet. Als je alleen mee wilt doen aan de basisvragenlijst en de vragen via de Expanseeker app, dan kan dat. Je mag er ook voor kiezen om slechts aan een aantal onderdelen uit de meetweken mee te doen.
Kan ik de persoonlijke meetweken thuis doen?
Ja, je krijgt alle materialen thuisgestuurd. Daarbij zitten alle instructies, zodat je zelf alles thuis kunt doen. Een aantal sensoren moet je twee weken bij je dragen tijdens je dagelijkse activiteiten.
Moet ik tijdens de persoonlijke meetweken mijn dagelijkse routine behouden?
Ja, voor dit onderzoek is het belangrijk dat je zoveel mogelijk je dagelijkse routine aanhoudt. Plan deze persoonlijke meetweken daarom bijvoorbeeld niet in je vakantie. Voordat we de pakketten versturen krijg je van ons een email met de vraag of je mee zou kunnen doen in de aankomende maand. Je kunt dan doorgeven dat je bijvoorbeeld op vakantie gaat en we zullen je dan bij de volgende ronde opnieuw vragen of je mee kunt doen.
Ik doe mee met een medicijnenstudie, mag ik ook met de Exposoom Panelstudie meedoen?
Dit hangt af van het onderzoek waar u aan meedoet.
De Exposoom Panelstudie richt zich op omgevingsfactoren waar mensen in hun dagelijkse leven aan worden blootgesteld. De studie richt zich niet op medicatie of gedragsaanpassing. Hierdoor zouden beide onderzoeken gelijktijdig plaats kunnen vinden. Als je ons laat weten aan welk onderzoek je meedoet kunnen we je adviseren.
Ik heb een beroep waarbij ik geen horloges, armbanden en dergelijke mag dragen. Kan ik toch meedoen aan de persoonlijke meetweken?
Ja. dat kan. Je kunt met het studieteam overleggen aan welke onderdelen je wel en niet mee kunt doen.
Hoe geef ik veranderingen door in mijn persoonlijke situatie, zoals een ander telefoonnummer en/of emailadres?
Je kunt veranderingen aan ons doorgeven door een e-mail te sturen naar panelstudie@uu.nl.
Krijg ik inzicht in mijn onderzoeksresultaten?
Gedurende het onderzoek zal op de website een samenvatting van de resultaten van dit onderzoek worden geplaatst. Daarnaast houden we je via een nieuwsbrief op de hoogte van de resultaten van het onderzoek. Je ontvangt geen persoonlijke data van de bloed- en ontlastingstesten, de GPS-tracker, de fijnstofmeter en de siliconen armband. Wel geeft het activiteitenhorloge je direct informatie over je activiteit (bijvoorbeeld het aantal stappen, hartslag).
Kan ik (tussentijds) stoppen met het onderzoek?
Je kunt je te allen tijde afmelden voor het onderzoek door een bericht te sturen naar het onderzoeksteam via: panelstudie@uu.nl. Wij zullen je afmelding verwerken in de deelnemersadministratie, en je krijgt van ons een afmeldings-email. De Expanseeker-app kun je verwijderen van je telefoon. De gegevens die tot dat moment zijn verzameld, worden gebruikt voor het onderzoek. Zie verder de privacyverklaring.
Hoe zie ik welke versie van de app ik gebruik?
Ga in de app naar instellingen. Onderaan deze pagina vind je een versienummer met bijbehorende release datum. De meest recente versie is 3.14.2 van 21 november 2023.
Ik wil de app een update geven. Hoe doe ik dat?
Android
- Open de Google Play Store-app.
- Tik rechtsboven op het profielicoon.
- Tik op ‘Apps en apparaat beheren’. Apps waarvoor een update beschikbaar is, hebben het label ‘Update beschikbaar’.
- Tik op ‘Updaten’.
iPhone of iPad
- Ga naar ‘instellingen’.
- Ga naar ‘App Store’
- Zet het schakelaartje achter ‘App-updates’ (onder ‘Automatische downloads’) aan. Dit doe je door het witte bolletje naar rechts te schuiven. Het balkje wordt nu groen.
- De app wordt automatisch geüpdatet zodra er een update beschikbaar is.
Ik heb een nieuwe telefoon: als ik de app op mijn nieuwe telefoon zet, ben ik dan mijn gegevens en decoraties kwijt?
Ja, je kunt de app op je nieuwe telefoon installeren, maar dan ben je helaas je gegevens en decoraties kwijt. Het studieteam heeft al jouw gegevens wel bewaard op een veilige plek zodat die kunnen worden gebruikt voor het onderzoek. Je kunt overwegen om je oude telefoon nog te gebruiken totdat je een periode van twee maanden vanaf de start hebt afgerond. Als je de app hebt geïnstalleerd op je nieuwe telefoon, kun je inloggen met dezelfde AID die je gekregen hebt. De app begint dan weer bij het begin.
De app is in het Engels, hoe zet ik hem op Nederlands?
Nadat je op ‘’continue’’ hebt geklikt, vraagt de professor uit welk land je komt. Je kunt dan op de Nederlandse vlag klikken. De app gaat vervolgens verder in het Nederlands.
Zorgt de app ervoor dat mijn batterij sneller leegloopt?
Zoals alle apps, verbruikt de Expanseeker app stroom. In de praktijk blijkt het mee te vallen hoe stroomintensief de app is.
Is het mogelijk om op een later moment een antwoord te veranderen?
In de app is het helaas niet mogelijk om een antwoord te veranderen als je het antwoord al hebt verstuurd. Als het van belang is dat het antwoord verandert, stuur dan een e-mail naar panelstudie@uu.nl waarin je aangeeft wat je veranderd wilt hebben. Hoe meer informatie we hebben over de exacte vraag, hoe makkelijker dit is. Het onderzoeksteam zal dit in het systeem aanpassen.
Hoe vaak kan ik een vraag verwachten van de app en hoeveel tijd kost het me?
De vragen komen langs in blokjes. Er zijn in totaal veertien blokjes. Elk blokje is verschillend in lengte en sommige blokjes komen in twee maanden tijd één of twee keer voor. In totaal ben je iedere twee maanden ongeveer twee uur met alle activiteiten bezig.
Ik ga op vakantie, moet ik dan ook de vragen uit de App beantwoorden?
Nee hoor, dat hoeft niet. De vragen zijn vooral gericht op je normale routine. Geniet van je vakantie en als je weer thuis bent kun je de vragen weer beantwoorden.
Wat moet ik doen als ik de vragen in de Expanseeker app niet volledig heb ingevuld?
Je hebt zeven dagen de tijd om de vragen volledig in te vullen. We sturen je een herinnering in de App op dag twee, vier en zes. Als het je niet lukt om de vragen op tijd af te ronden, hoef je verder niets te doen. Hopelijk lukt het de daarop volgende maand wel.
De transportvragen over werk en school zijn niet op mij van toepassing. Hoe kan ik dat aangeven in de app?
Je kunt deze vraag overslaan door niets in te vullen en door te klikken naar de volgende vragen over transport naar de supermarkt en naar restaurants.
Hoeveel tijd kost het om de persoonlijke meetweken te doen?
Je bent ongeveer een uur bezig met het goed doorlezen van de instructies, inclusief het bevestigen van de fijnstofsensor (als je die in je pakket hebt gekregen).
Daarna is het vooral belangrijk dat je eraan denkt om de siliconen armband om te doen en om te houden en de mobiele sensoren (GPS-tracker, fijnstofsensor, activiteitenhorloge) mee op pad te nemen. Ook zul je de apparaten regelmatig moeten opladen.
Het activiteitenlogboek vul je minimaal op twee werkdagen en twee dagen in het weekend in. Je doet ongeveer vijftien minuten over het invullen van één dag.
Het bloed- en ontlastingsmonster neem je af volgens de instructies. Het afnemen van elk monster duurt ongeveer vijftien minuten.
Aan het eind van de 2 weken stuur je het pakket retour. Dat kost ongeveer een half uur.
Challenges
Er zijn drie challenges ontwikkeld. Dit zijn uitgebreide vragenlijsten die je in de Expanseeker app kunt beantwoorden. Ze vinden plaats gedurende de persoonlijke meetweken. Deze vragenlijsten kosten samen ongeveer een half uur per dag.
Ik ben een onderdeel uit het pakket per ongeluk kwijtgeraakt, wat moet ik doen?
Als je iets bent kwijtgeraakt, verzoeken we je direct contact op te nemen via panelstudie@uu.nl. We bespreken dan samen hoe we dit oplossen.
Ik woon op een hoge verdieping van een flat/appartementencomplex, zonder balkon. Kan ik de fijnstofmeter dan toch buiten ophangen?
Helaas is dat niet mogelijk. Door windvlagen en regenbuien kan de fijnstofmeter niet naar behoren werken en bestaat de kans dat deze valt. Je krijgt daarom een pakket zonder de (statische) fijnstofsensor.
Er is iets misgegaan met het afnemen van bloed / opvangen van ontlasting. Kan ik nieuwe materialen opgestuurd krijgen?
Ja, dat kan. Mocht je vragen hebben over het verzamelen, dan kunnen we je hierbij telefonisch helpen. Stuur een e-mail naar panelstudie@uu.nl en wij nemen daarna telefonisch contact met je op.
Moet ik het activiteitenhorloge dag en nacht dragen?
Ja, voor het onderzoek is het belangrijk om het activiteitenhorloge dag en nacht te dragen. Mocht je er echt last van hebben met bepaalde activiteiten, dan kun je hem even afdoen.
Ik heb zelf een Garmin horloge gekoppeld aan de Garmin app. Kan ik deze gewoon blijven gebruiken als ik geselecteerd wordt voor de groep met het activiteitenhorloge?
Helaas kunnen de Garmin app en de Atom5 app (voor dit onderzoek) niet tegelijk gebruikt worden. In verband met privacy wetgeving mogen we alleen de Atom5 app gebruiken. Als je wel mee wilt doen met het activiteitenhorloge, dan willen we je vragen om gedurende vier weken de Garmin app te verwijderen en de Atom5 app te gebruiken. Na deze weken kun je de Garmin app weer installeren.
Wie kan bij mijn gegevens?
De onderzoeksassistenten van de panelstudie hebben toegang tot de gegevens die nodig zijn om je te benaderen tijdens de looptijd van de studie. We hebben een hoofdonderzoeker die toezicht houdt op het onderzoek. Zij heeft toegang tot alle persoonlijke informatie. Alle andere onderzoekers krijgen NOOIT je naam of andere herleidbare informatie te zien. Je onderzoeksgegevens worden gepseudonimiseerd. Dit betekent dat de identificerende gegevens, zoals naam en adres, zijn vervangen door een nummer. De gegevens in dit onderzoeksbestand zijn door een onderzoeker nooit te herleiden tot individuele personen.
Wie kan bij mijn verzamelde data?
Eerst worden de data gepseudonimiseerd. Dat wil zeggen dat de data niet meer herleidbaar is tot een persoon. Vanaf dat moment kunnen onderzoekers van exposoom projecten (Exposome-NL en EXPANSE) bij de data om deze te analyseren.
Zijn de data die ik verzamel beschikbaar voor onderzoekers buiten de studie?
De Exposoom panelstudie is onderdeel van de projecten Exposome-NL en EXPANSE. Data die wordt verzameld is beschikbaar voor onderzoekers van deze projecten.