Exposoom Panelstudie

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het onderzoek?

De looptijd van de Exposoom Panelstudie is in totaal tien jaar. We vragen jou om deel te nemen aan de eerste drie jaar van de studie. In het eerste jaar ga je tweemaandelijks korte vragenlijsten beantwoorden in onze app. Ook ga je een aantal metingen verrichten tijdens de meetweken, die in totaal twee weken duren. In het tweede en derde jaar herhaal je een aantal metingen uit de meetweken.

Hoeveel tijd kost het om aan dit onderzoek mee te doen?

Het beantwoorden van de korte vragenlijsten in de app (we noemen dit activiteiten) nemen elke twee maanden in totaal twee uur in beslag. De app geeft per activiteit aan hoe lang het duurt om de vragen te beantwoorden.

Tijdens de meetweken ben je gedurende een periode van twee weken in totaal zo’n vier uur bezig:

 • Lezen van instructies en bevestigen van apparaten: 60 minuten
 • Invullen van het activiteitendagboek in de app: 4 x 15 minuten
 • Challenge (vragenlijst) invullen in de app: 5-30 minuten
 • Verzamelen bloed en ontlastingsmonsters: 30 minuten
 • Sensoren opladen/meenemen: 60 minuten
 • Terugsturen pakket: 30 minuten  

Ik ben van plan te gaan verhuizen, kan ik me toch aanmelden?

Dat kan. Voor ons is het interessant om mensen te volgen die (op korte termijn) gaan verhuizen. Je kunt je aanmelden met je huidige adres. Als je gaat verhuizen, geef je je nieuwe adres door via exposoompanelstudie@uu.nl. Wij zetten de nieuwe gegevens vervolgens in het systeem.

Krijg ik een vergoeding voor mijn deelname aan de studie?

Nadat je de meetweken succesvol hebt afgerond en het pakket retour hebt gestuurd, ontvang je van ons een cadeaukaart ter waarde van 25 euro. Een selecte groep mensen wordt uitgenodigd een activiteitenhorloge te dragen tijdens het onderzoek. Deze mensen mogen dit activiteitenhorloge na afloop houden.

Ik heb een vraag onjuist ingevuld bij het aanmeldformulier en krijg nu een e-mail dat ik niet mee kan doen aan de studie. Kan ik me opnieuw aanmelden?

Ja, dat kan. Stuur een email naar exposoompanelstudie@uu.nl met je naam en adres en vermeld dat je een vraag fout hebt ingevuld. Wij zorgen dan dat je je opnieuw kunt aanmelden en sturen je een bevestiging.

Ik heb de basisvragenlijst niet helemaal afgerond. Kan ik deze op een later tijdstip afronden?

Ja, dat kan. Jouw gegevens worden tussentijds opgeslagen, waardoor het mogelijk is om de vragenlijst op een later moment af te ronden. Bovendien krijg je van ons een herinnering als je na twee weken de basisvragenlijst nog niet hebt afgerond.

Wat wordt er van mij verwacht tijdens de meetweken?

Tijdens de meetweken, die in totaal twee weken duren, ga je een aantal metingen verrichten. Op de webpagina ‘meetweken‘ vind je een korte toelichting.

Ben ik verplicht om mee te doen aan de meetweken?

Nee, je bent niet verplicht mee te doen aan de meetweken. Je kunt er ook voor kiezen om alleen de korte vragenlijsten via de app te beantwoorden.

Kan ik de meetweken thuis doen of moet ik naar de Universiteit Utrecht komen?

Alle metingen vinden thuis plaats, je hoeft niet naar de Universiteit Utrecht te komen.

Moet ik tijdens de meetweken mijn dagelijkse routine aanhouden?

Voor dit onderzoek is het belangrijk dat je je dagelijkse routine aanhoudt. Voordat we meetpakketten naar deelnemers versturen, krijg je van ons een e-mail met de vraag of je aankomende maand een meetpakket wilt ontvangen. Ga je op vakantie of kun je vanwege anderen redenen niet je dagelijkse routine aanhouden, dan hoef je niet te reageren. Je krijgt dan op een later moment een nieuwe uitnodiging van ons.

Ik doe mee met een medicijnenstudie, mag ik ook met de Exposoom Panelstudie meedoen?

Dit hangt af van het onderzoek waar je aan meedoet.

De Exposoom Panelstudie richt zich op omgevingsfactoren waar mensen in hun dagelijkse leven aan worden blootgesteld. De studie richt zich niet op medicatie of gedragsaanpassing. Hierdoor zouden beide onderzoeken gelijktijdig plaats kunnen vinden.  Als je ons laat weten aan welk onderzoek je meedoet kunnen we je adviseren.

Ik heb een beroep waarbij ik geen horloges, armbanden en dergelijke mag dragen. Kan ik toch meedoen aan de meetweken?

Dat is mogelijk. Je kunt met het studieteam overleggen aan welke onderdelen je wel en niet mee kunt doen.

Hoe geef ik veranderingen in mijn persoonlijke situatie door, zoals een nieuw telefoonnummer en/of e-mailadres? 

Je kunt nieuwe gegevens aan ons doorgeven door een e-mail te sturen naar exposoompanelstudie@uu.nl.

Krijg ik inzicht in mijn onderzoeksresultaten?

Gedurende het onderzoek zal op de website een samenvatting van de voorlopige resultaten van dit onderzoek worden geplaatst. Daarnaast houden we je via een nieuwsbrief op de hoogte van de tussentijdse resultaten van het onderzoek. Je ontvangt geen persoonlijke data van de bloed- en ontlastingstesten, de GPS-tracker, de fijnstofsensoren en het siliconen polsbandje.

Kan ik (tussentijds) stoppen met het onderzoek?

Je kunt je te allen tijde afmelden voor het onderzoek door een bericht te sturen naar het onderzoeksteam via: exposoompanelstudie@uu.nl. Wij verwerken je afmelding vervolgens in de deelnemersadministratie. Daarnaast krijg je van ons een bevestiging dat je geen deelnemer meer bent. De Expanseeker app kun je verwijderen van je telefoon. De gegevens die tot dat moment zijn verzameld, worden gebruikt voor het onderzoek (zie privacyverklaring).

Ik heb nog wat vragen over de studie, hoe kan ik jullie bereiken?

Je kunt ons een e-mail sturen via exposoompanelstudie@uu.nl. Wil je liever gebeld worden? Geef dit dan aan in de e-mail en voeg je telefoonnummer toe, dan neemt een onderzoeksmedewerker binnen twee werkdagen contact met je op.

Hoe zie ik welke versie van de app ik gebruik?

Ga in de app naar instellingen. Onderaan deze pagina vind je een versienummer met bijbehorende release datum. In de App Store (iOS) of de Google Play Store (Android), vind je het meest recente versienummer van de Expanseeker app.

Ik wil de app een update geven. Hoe doe ik dat?

Android

 • Open de Google Play Store-app.
 • Tik rechtsboven op het profielicoon.
 • Tik op ‘Apps en apparaat beheren’. Apps waarvoor een update beschikbaar is, hebben het label ‘Update beschikbaar’.
 • Tik op ‘Updaten’. 

iPhone of iPad

 • Ga naar ‘instellingen’.
 • Ga naar ‘App Store’
 • Zet het schakelaartje achter ‘App-updates’ (onder ‘Automatische downloads’) aan. Dit doe je door het witte bolletje naar rechts te schuiven. Het balkje wordt nu groen.
 • De app wordt automatisch geüpdatet zodra er een update beschikbaar is.

Ik heb een nieuwe telefoon. Als ik de app op mijn nieuwe telefoon zet, ben ik dan mijn gegevens en decoraties kwijt?

Ja, je kunt de app op je nieuwe telefoon installeren, maar dan ben je helaas je gegevens en decoraties kwijt. Het studieteam heeft al jouw gegevens wel bewaard op een veilige plek, zodat die kunnen worden gebruikt voor het onderzoek. Je kunt overwegen om je oude telefoon nog te gebruiken totdat je een periode van twee maanden vanaf de start hebt afgerond. Als je de app hebt geïnstalleerd op je nieuwe telefoon, kun je weer inloggen met jouw persoonlijke code. De app begint dan weer bij het begin.

De app is in het Engels, hoe zet ik hem op Nederlands?

Nadat je op ‘’continue’’ hebt geklikt, vraagt de professor uit welk land je komt. Je kunt dan op de Nederlandse vlag klikken. De app gaat vervolgens verder in het Nederlands. 

Zorgt de app ervoor dat mijn batterij sneller leegloopt?

Zoals alle apps, verbruikt de Expanseeker app stroom. In de praktijk blijkt het mee te vallen hoe stroomintensief de app is.   

Is het mogelijk om op een later moment een antwoord te veranderen in de app? 

Als je het antwoord al hebt verstuurd, is het helaas niet mogelijk om een antwoord te veranderen. Als het van belang is dat het antwoord aangepast wordt, stuur dan een e-mail naar exposoompanelstudie@uu.nl. Geef in de e-mail aan wat we moeten aanpassen. Hoe meer informatie we hebben over de exacte vraag, hoe sneller we je kunnen helpen.

Hoe vaak moet ik een korte vragenlijst in de app beantwoorden en hoeveel tijd kost dit me?

Elke twee maanden ga je korte vragenlijsten beantwoorden in de app. De vragen komen langs in blokjes. Er zijn in totaal veertien blokjes. Elk blokje is verschillend in lengte en sommige blokjes komen in twee maanden tijd één of twee keer voor. In totaal ben je iedere twee maanden ongeveer twee uur met alle vragen bezig.

Ik ga op vakantie, moet ik dan ook de vragen uit de app beantwoorden?

Nee hoor, dat hoeft niet.  De vragen zijn vooral gericht op je normale routine.  Geniet van je vakantie, als je weer thuis bent, kun je de vragen weer beantwoorden.

Wat moet ik doen als ik de vragen in de Expanseeker app niet volledig heb ingevuld?

Je hebt zeven dagen de tijd om de vragen volledig in te vullen. Je ontvangt een herinnering op dag twee, vier en zes. Als het je niet lukt om de vragen op tijd af te ronden, hoef je verder niets te doen. Hopelijk lukt het de daarop volgende maand wel.

De transportvragen over werk en school zijn niet op mij van toepassing. Hoe kan ik dat aangeven in de app?

Je kunt deze vraag overslaan door niets in te vullen en door te klikken naar de volgende vragen over transport naar de supermarkt en naar restaurants.

Hoeveel tijd kost het om aan de meetweken mee te doen?

Tijdens de meetweken ben je gedurende een periode van twee weken in totaal zo’n vier uur bezig:

– Lezen van instructies en bevestigen van apparaten: 60 minuten
– Invullen van het activiteitendagboek in de app: 4 x 15 minuten
– Challenge (vragenlijst) invullen in de app: 5-30 minuten
– Verzamelen bloed en ontlastingsmonsters: 30 minuten
– Sensoren opladen/meenemen: 60 minuten
– Terugsturen pakket: 30 minuten  

Ik ben een onderdeel uit het pakket per ongeluk kwijtgeraakt. Wat moet ik nu doen?

Als je iets bent kwijtgeraakt, verzoeken we je direct contact op te nemen via exposoompanelstudie@uu.nl.  We bespreken dan samen hoe we dit oplossen.

Ik woon op een hoge verdieping van een flat/appartementencomplex, zonder balkon. Kan ik de fijnstofsensor dan toch buiten ophangen?

Helaas is dat niet mogelijk. Door windvlagen en regenbuien kan de fijnstofsensor niet naar behoren werken en bestaat de kans dat deze valt. Je krijgt daarom een pakket zonder de (stationaire) fijnstofsensor.

Er is iets misgegaan met het afnemen van bloed / opvangen van ontlasting. Kan ik nieuwe materialen opgestuurd krijgen?

Ja, dat kan. Mocht je vragen hebben over het verzamelen, dan kunnen we je hierbij telefonisch helpen. Stuur een e-mail naar exposoompanelstudie@uu.nl met je telefoonnummer en wij nemen daarna contact met je op.

Moet ik het activiteitenhorloge dag en nacht dragen?

Ja, voor het onderzoek is het belangrijk om het activiteitenhorloge dag en nacht te dragen. Mocht je er echt last van hebben met bepaalde activiteiten, dan kun je hem even afdoen. 

Ik heb zelf een Garmin horloge gekoppeld aan de Garmin app. Kan ik deze gewoon blijven gebruiken als ik geselecteerd wordt voor de groep met het activiteitenhorloge?

Helaas kunnen de Garmin app en de Atom5 app (voor dit onderzoek) niet tegelijk gebruikt worden. In verband met privacy wetgeving mogen we alleen de Atom5 app gebruiken. Als je wel mee wilt doen met het activiteitenhorloge, dan willen we je vragen om gedurende vier weken de Garmin app te verwijderen en de Atom5 app te gebruiken. Na deze weken kun je de Garmin app weer installeren.

Wie kan bij mijn gegevens?

De onderzoeksassistenten van de panelstudie hebben toegang tot de gegevens die nodig zijn om je te benaderen tijdens de looptijd van de studie. We hebben een hoofdonderzoeker die toezicht houdt op het onderzoek. Zij heeft toegang tot alle persoonlijke informatie. Alle andere onderzoekers krijgen NOOIT je naam of andere herleidbare informatie te zien. Je onderzoeksgegevens worden gepseudonimiseerd. Dit betekent dat de identificerende gegevens, zoals naam en adres, zijn vervangen door een nummer. De gegevens in dit onderzoeksbestand zijn door een onderzoeker nooit te herleiden tot individuele personen.

Wie kan bij mijn verzamelde data?

Eerst worden de data gepseudonimiseerd. Dat wil zeggen dat de data niet meer herleidbaar is tot een persoon. Vanaf dat moment kunnen onderzoekers van twee onderzoeksprojecten (Exposome-NL en EXPANSE) bij de data om deze te analyseren.

Zijn de data die ik verzamel beschikbaar voor onderzoekers buiten de studie?

De Exposoom panelstudie is onderdeel van de onderzoeksprojecten Exposome-NL en EXPANSE. Data die wordt verzameld is beschikbaar voor onderzoekers van deze projecten.