Exposoom Panelstudie

Meetweken

Als je deelneemt aan de Exposoom Panelstudie, start je met de tweemaandelijkse activiteiten in de app. Binnen drie maanden ontvang je van ons een uitnodiging om mee te doen aan de meetweken. Je ontvangt thuis een meetpakket en gaat twee weken lang een aantal metingen verrichten om jouw leefomgeving in kaart te brengen. In totaal ben je met de activiteiten tijdens de meetweken zo’n vier uur bezig.

In het meetpakket zitten de volgende materialen:

Stationaire fijnstofsensor 

De twee sensoren in het meetpakket meten het fijnstofgehalte in de lucht in jouw directe omgeving. Fijnstof is een verzamelnaam voor kleine deeltjes in de lucht. Je ziet of ruikt het meestal niet en het kan ontstaan uit bijvoorbeeld uitlaatgassen. Fijnstof in de lucht is schadelijk voor je gezondheid, het kan schade aanrichten aan de longen, maar ook aan andere organen zoals het hart en de hersenen. 

De stationaire sensor zit in een siliconen hoesje en wordt geleverd met een lange USB-kabel. Je bevestigt de sensor thuis aan de buitenkant van een raam, met de bijgeleverde zuignap. Deze sensor heeft continu stroom nodig en kan twee weken aan het raam blijven hangen. Indien je niet de mogelijkheid hebt om deze sensor aan een raam te bevestigen, ontvang je een pakket zonder stationaire sensor.

Mobiele fijnstofsensor 

De mobiele sensor zit net als de stationaire sensor in een siliconen hoesje. Bij deze sensor ontvang je ook een karabijnhaak, waarmee je de sensor aan je tas of kleding kunt bevestigen. We willen je vragen deze sensor twee weken lang met je mee te dragen. Zodra je thuis bent, kun je de sensor in de keuken leggen. Ga je fietsen? In het meetpakket zit een opzetstukje waarmee je de sensor aan je stuur kunt bevestigen.

Aan het einde van jouw meetweken delen we de resultaten van de fijnstofsensoren die tijdens jouw meetweken actief waren. Dit geeft je een indicatie van hoe de luchtkwaliteit in die periode was.

GPS-tracker

Je draagt twee weken lang een GPS-tracker met je mee. Deze GPS-tracker wordt geleverd met een karabijnhaak. Op deze manier kun je de GPS-tracker aan je tas of kleding bevestigen. Je mag de GPS-tracker ook op een plek bij je in de buurt leggen.

Siliconen polsbandje

Je ontvangt een siliconen polsbandje die chemicaliën opvangt waaraan je wordt blootgesteld. Je draagt het polsbandje dag en nacht, ook onder de douche of tijdens het zwemmen.

Bloedafnameen ontlastingset

We vragen je om één keer, middels een vingerprik, een aantal bloeddruppels te verzamelen. In het meetpakket zit een speciale afnameset met vier stokjes, die de druppels bloed opnemen. 

We gebruiken het bloed om de chemicaliën waaraan je wordt blootgesteld en die in jouw bloed terechtkomen, te meten. Ook meten we lichaamseigen moleculen die als reactie op die chemicaliën worden aangemaakt. Als je daar toestemming voor geeft, gebruiken we het bloed ook om naar genetische factoren te kijken. We onderzoeken dan of er een verhoogd risico is op bepaalde ouderdomsziektes of om obesitas te ontwikkelen. Ook bekijken we of de blootstelling aan bepaalde chemicaliën effect heeft op dit verhoogde risico. De resultaten worden alleen op groepsniveau gedeeld, we delen geen persoonlijke resultaten van de genetische testen.

Om de darmflora in kaart te brengen, vragen je om één keer een klein beetje ontlasting te verzamelen. Alle benodigde materialen en de uitleg om dit hygiënisch te doen, zitten in het meetpakket.  

Activiteitendagboek

Tijdens de meetweken zul je ook een activiteitendagboek bijhouden en vragen beantwoorden over je voedingspatroon. Je gaat voor ten minste twee weekdagen en twee weekenddagen dit dagboek invullen via de app.

Activiteitenhorloge

Een aantal deelnemers zal gevraagd worden of zij een activiteitenhorloge willen dragen. Als je het toestemmingsformulier invult, kun je aangeven of je mee wilt werken aan de metingen met het activiteitenhorloge. Je kunt er ook voor kiezen om met je eigen activiteitenhorloge (Garmin) mee te doen. Als je een activiteitenhorloge draagt, zullen wij je vragen om deze gedurende een periode van minimaal vier weken te dragen. Na afloop mag je het horloge houden of terugsturen naar het onderzoeksteam.

Je installeert een app (Atom 5) op je telefoon die het horloge kan uitlezen. Zolang je het activiteitenhorloge blijft gebruiken, zullen de gegevens die via de app worden geüpload ook met het onderzoeksteam worden gedeeld. Als je de gegevens niet (meer) met de onderzoekers wilt delen, kun je:

  • Stoppen met het gebruik van het horloge;
  • De bijbehorende app (Atom 5) verwijderen. In dat geval kun je het activiteitenhorloge gebruiken
    zonder je gegevens met de onderzoekers te delen.

Het activiteitenhorloge is klein (5 x 10,5 x 223 mm), licht (17 g) en waterdicht, zodat je het horloge te
allen tijde kunt dragen. Je draagt het activiteitenhorloge om je pols. Het horloge houdt het
volgende bij:

  • Activiteiten (bijv. wandelen/fietsen) en de intensiteit van die activiteit (gering, matig of
    intensief);
  • Slaap: duur, perioden van lichte slaap, diepe slaap, REM-slaap, wakker zijn, en tijdstippen van in slaap
    vallen en wakker worden;
  • Hartslag en fitness.

Herhaling aantal metingen

Voor het onderzoek is het belangrijk dat een aantal metingen in de twee daaropvolgende jaren worden herhaald. Je wordt gevraagd om de afname van bloed en ontlasting te herhalen en opnieuw een polsbandje te dragen. Een selecte groep deelnemers wordt gevraagd een aantal extra metingen te verrichten (sensore, GPS-tracker en activiteitendagboek).

Nadat je de meetweken succesvol hebt afgerond en het pakket retour hebt gestuurd, ontvang je van ons een cadeaukaart ter waarde van 25 euro.