Exposoom Panelstudie

Onderzoeksteam

De Exposoom Panelstudie wordt gecoördineerd door onderzoekers van het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) van de Universiteit Utrecht (UU). Voor de analyse van de onderzoeksresultaten werken zij samen met UU onderzoekers van de faculteit Geowetenschappen, de Universiteit Leiden, het Amsterdam Universitair Medisch Centrum, het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het Universitair Medisch Centrum Groningen.  

De Medisch Ethische Toetsingscommissie van het UMC Utrecht heeft de studie beoordeeld en goedgekeurd.

Unieke samenwerking

In de Exposoom Panelstudie werkt een team van wetenschappers van verschillende disciplines samen, denk aan epidemiologen, geografen, sociologen, chemici en biomedici. De onderzoekers zijn experts in hun vakgebied, hebben unieke kennis en ontwikkelen state-of-the-art technologieën. Dankzij deze unieke samenwerking denken zij dat het mogelijk is om het exposoom te ontrafelen.

De Exposoom Panelstudie wordt ook in Griekenland, Polen, Spanje en Zwitserland uitgevoerd. De onderzoekers uit deze landen werken nauw samen met de Nederlandse onderzoekers.

De onderzoekers zijn verbonden aan het Nederlandse consortium Exposome-NL, en het Europese consortium EXPANSE, een samenwerking tussen twintig vooraanstaande Europese onderzoeksinstellingen.

Financiering

De studie wordt gefinancierd door zowel de Europese Unie als de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).