Exposoom Panelstudie

Goed om te weten

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek is altijd vrijwillig. Als je je aanmeldt voor de Exposoom Panelstudie en voldoet aan de criteria (18 jaar of ouder, telefoon en toegang tot internet), vragen we je een toestemmingsformulier in te vullen. Voordat je ons toestemming geeft om jouw gegevens te verzamelen, op te slaan en te verwerken voor onderzoeksdoeleinden, is het belangrijk dat je de informatie over de studie zorgvuldig hebt gelezen.

Basisvragenlijst

Nadat je het toestemmingsformulier hebt ondertekend, vul je de basisvragenlijst in. De basisvragenlijst geeft ons een beeld over jouw persoonlijke situatie, jouw leefomgeving, jouw gezondheid en welzijn, en tot slot jouw leefstijl en gedrag gedurende de afgelopen twee maanden.

Het kost je in totaal zo’n 40 minuten om de vragenlijst in te vullen. Jouw gegevens worden tussentijds opgeslagen, waardoor het mogelijk is om de vragenlijst op een later moment af te ronden. 

Dagelijkse routine

Nadat je het toestemmingsformulier en de basisvragenlijst hebt ingevuld, ga je van start in de app. Binnen drie maanden ontvang je van ons een uitnodiging om te starten met de meetweken. Tijdens deze meetweken is het belangrijk dat je je dagelijkse routine aanhoudt. Ga je op vakantie of wijk je vanwege andere redenen van je routine af? Dan ontvang je op een later moment een nieuwe uitnodiging van ons.

Looptijd

Als je meedoet aan de studie, vragen we je om gedurende een jaar korte vragenlijsten te beantwoorden in de app en twee weken lang een aantal metingen te verrichten. In de twee daaropvolgende jaren vragen we je een aantal metingen te herhalen.

Beëindiging deelname

Je kunt op elk moment je deelname aan het onderzoek beëindigen. Als je dit wilt, kun je contact opnemen met het onderzoeksteam door een e-mail te sturen naar exposoompanelstudie@uu.nl. Je hoeft niet uit te leggen waarom je wilt stoppen.

De onderzoekers gebruiken de gegevens en de biologische materialen (bloedmonster en ontlastingsmonster) die zijn verzameld tot het moment dat je besluit te stoppen met je deelname
aan het onderzoek. Als je liever hebt dat je verzamelde bloed- en ontlastingsmonsters worden
vernietigd dan kun je dit aan het onderzoeksteam laten weten

Tijdsbesteding

Het beantwoorden van de korte vragenlijsten in de app nemen elke twee maanden in totaal twee uur in beslag. De app geeft per activiteit aan hoe lang het duurt om de vragen te beantwoorden.

Tijdens de meetweken ben je gedurende een periode van twee weken in totaal zo’n vier uur bezig:

  • Lezen van instructies en gereed maken van materialen: 60 minuten
  • Invullen van het activiteitendagboek in de app: 4 x 15 minuten
  • Challenge (vragenlijst) invullen in de app: 5-30 minuten
  • Verzamelen bloed en ontlastingsmonsters: 30 minuten
  • Sensoren tussentijds opladen/meenemen: 60 minuten
  • Terugsturen pakket: 30 minuten