Exposoom Panelstudie

Meetpakket

In het meetpakket zitten de volgende tools:

Stationaire fijnstofsensor 

De twee sensoren in het meetpakket meten het fijnstofgehalte in de lucht in jouw directe omgeving. Fijnstof is een verzamelnaam voor kleine deeltjes in de lucht. Je ziet of ruikt het meestal niet en het kan ontstaan uit bijvoorbeeld uitlaatgassen. Fijnstof in de lucht is schadelijk voor je gezondheid, het kan schade aanrichten aan de longen, maar ook aan andere organen zoals het hart en de hersenen. 

De stationaire sensor zit in een siliconen hoesje en wordt geleverd met een lange USB-kabel. Je bevestigt de sensor thuis aan de buitenkant van een raam, met de bijgeleverde zuignap. Deze sensor heeft continu stroom nodig en kan twee weken aan het raam blijven hangen. Indien je niet de mogelijkheid hebt om deze sensor aan een raam te bevestigen, ontvang je een pakket zonder stationaire sensor.

Mobiele fijnstofsensor 

De mobiele sensor zit net als de stationaire sensor in een siliconen hoesje. Bij deze sensor ontvang je ook een karabijnhaak, waarmee je de sensor aan je tas of kleding kunt bevestigen. We willen je vragen deze sensor twee weken lang met je mee te dragen. Zodra je thuis bent, kun je de sensor in de keuken leggen. Ga je fietsen? In het meetpakket zit een opzetstukje waarmee je de sensor aan je stuur kunt bevestigen.

GPS-tracker

We willen je vragen twee weken lang een GPS-tracker met je mee te dragen. Deze GPS-tracker zit in een siliconen beschermhoesje en wordt geleverd met een karabijnhaak. Op deze manier kun je de GPS-tracker aan je tasof kleding bevestigen. Je mag de GPS-tracker ook op een plek bij je in de buur tleggen..

Siliconen polsbandje

Je ontvangt een siliconen polsbandje die chemicaliën opvangt waaraan je wordt blootgesteld. Je kunt het polsbandje na ontvangst direct omdoen en twee weken lang dragen (ook onder de douche of tijdens het zwemmen).

Bloedafnameset

We willen je vragen om één keer middels een vingerprikwat bloeddruppels te verzamelen. In het meetpakket zit een speciale afnameset met vier stokjes, die de druppels bloed opnemen.  

Activiteitendagboek

Naast alle metingen willen we je vragen om tijdens de meetweken een activiteitendagboek bij te houden. Je gaat voor ten minste twee weekdagen en twee weekenddagen een activiteitendagboek bijhouden. Het onderzoeksteam zal de link naar het dagboek met je delen bij aanvang van de meetweken.

Activiteitenhorloge

We willen je vragen om gedurende vier weken je dagelijkse activiteiten bij te houden met een activiteitenhorloge (vivosmart 4 van Garmin). Na deze periode mag je het horloge houden of terugsturen naar het onderzoeksteam. Je kunt er ook voor kiezen om met je eigen Garmin horloge mee te doen.

Het activiteitenhorloge is klein, licht en waterdicht, zodat je het horloge te allen tijde om je pols kunt dragen. Het horloge houdt jouw activiteiten bij (zoals wandelen en fietsen) en het monitort jouw slaap en hartslag.

NO2 meetbuisjes

In het meetpakket zitten twee kleine opvangbuisjes die speciaal zijn ontwikkeld om stikstofdioxide (NO2) op te vangen.

Stikstofdioxide (NO2) is een gas dat, net als fijnstof, voor een groot gedeelte veroorzaakt wordt door uitlaatgassen. Binnenshuis komt dit gas ook vrij door bakken, koken op gas, het gebruik van een open haard en roken. Wanneer mensen hogere gehaltes van stikstofdioxide inademen, kan dit leiden tot irritatie van de longen en andere gezondheidsklachten.

Tijdens de meetweken hang je één buisje binnenshuis op en één buisje  buitenshuis op (via de stationaire sensor).